Uutiset

Apulaisprofessori Matti Kummulle kahden miljoonan euron ERC-rahoitus kestävän ruoantuotannon tutkimiseen

Projektin tavoitteena on löytää toteuttamiskelpoisia ja kestäviä mahdollisuuksia tulevaisuuden ruoantarpeen tyydyttämiseen vesi- ja maavarojen kantokykyä ylittämättä.
uusia integroituja mallinnus- ja analyysimenetelmiä

Ruokaa on maailman väkilukuun nähden saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin, vaikka väestön määrä on viimeisen vuosisadan aikana nelinkertaistunut. Tämä on kuitenkin johtanut ravinnontuotannon kannalta välttämättömien veden ja viljelymaan niukkuuteen. Nopea väestönkasvu yhdistettynä ilmastonmuutokseen kasvattaa entisestään painetta näihin resursseihin.

Vesitekniikan apulaisprofessori Matti Kummun tavoitteena on etsiä ratkaisuja haasteeseen tutkimusprojektissa SOS.aquaterra - Respecting safe operating spaces: opportunities to meet future food demand with sustainable use of water and land resources. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi projektille kahden miljoonan euron rahoituksen ERC Consolidator Grant -ohjelmasta. Projektin tavoitteena on löytää toteuttamiskelpoisia ja kestäviä mahdollisuuksia tulevaisuuden ruoantarpeen tyydyttämiseen vesi- ja maavarojen kantokykyä ylittämättä.

Viisivuotisen tutkimushankkeen aikana kehitetään uusia integroituja mallinnus- ja analyysimenetelmiä, joissa hyödynnetään nopeasti kasvavia avoimia spatiotemporaalisia aineistoja yhdessä globaalien agrologisten ja hydrologisten mallien tulosten kanssa.

”Sen sijaan, että tutkisimme luonnonvarojen, kuten viljelysmaan ja veden, kestävää käyttöä erikseen, yhdistämme ne siten, että voimme tutkia niiden yhteisvaikutusta ruoantuotantoon”, sanoo Matti Kummu rakennetun ympäristön laitokselta.

SOS.aquaterra-hankkeen tavoitteena on kehittää kestävän ravinnontuotannon tutkimiseen globaali ravintojärjestelmän malli, jossa ensimmäistä kertaa yhdistetään perinteiset ratkaisukeinot (kasvisperäisempi ruokavalio, hävikin pienentäminen, satokuiluin sulkeminen, kauppa) ja uudet innovaatiot (mm. vaihtoehtoisen proteiinilähteet, resurssiviisas viljely) ravinnon saatavuuden parantamiseksi tulevaisuudessa.

”Koko globaalin ruokasysteemin integroiva mallinnus sisältää luonnollisesti suuria riskejä. Mutta onnistuessaan se lisäisi merkittävästi ymmärrystämme ja tietoa tulevaisuuden mahdollisuuksista saavuttaa riittävä ruoan saanti ympäristön kannalta kestävästi.”

”ERC-rahoitus kestävän ruoantuotannon tutkimukseen on ilahduttavaa. Kestävä kehitys on keskeinen osa Aallon strategiaa ja tärkeä osa Insinööritieteiden korkeakoulun toimintaa. Annamme kaiken tukemme Matti Kummun tutkimukselle”, toteaa dekaani Gary Marquis.

Yhteystiedot

Apulaisprofessori Matti Kummu
[email protected]
Vesi- ja ympäristötekniikka
Rakennetun ympäristön laitos

Pääkuva: USGS/NASA Landsat Program

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.